3 olika typer av molntjänster

Molnet är en term för att få tillgång till programvara, datalagring och andra datorresurser på distans via internet. I lekmannatermer: det är som att ha en egen personlig dataserver som du kan komma åt var som helst i världen.

Molntjänster finns i tre huvudtyper: Infrastruktur som tjänst (IaaS), plattform som tjänst (PaaS) och programvara som tjänst (SaaS). Vi förklarar var och en av dessa mer ingående nedan.

#1 Infrastruktur som en tjänst (IaaS)

Den första typen av molntjänst, Infrastructure as a Service (IaaS), ger företag tillgång till fysiska eller virtuella servrar, lagring, nätverk och annan IT-infrastruktur från leverantörer som Amazon Web Services (AWS) eller Microsoft Azure. Detta är idealiskt för organisationer som vill ha flexibiliteten att kunna skala upp sin infrastruktur vid behov utan att behöva göra en stor investering i förväg.

#2 Plattform som en tjänst (PaaS)

Den andra typen av molntjänst är Platform as a Service (PaaS). Med PaaS kan du hyra tillgång till plattformar som AWS Elastic Beanstalk eller Heroku från leverantörer för att slutföra utvecklingsprocesser, testa dem och distribuera applikationer. Det här alternativet är idealiskt för företag som vill fokusera på att skapa applikationer utan att behöva hantera basinfrastrukturen.

lagringstjänster

#3 Software as a Service, ( SaaS).

SaaS (Software as a Service) är den tredje och sista typen av molntjänst. Med SaaS kan du hyra tillgång till programvaror som finns online hos leverantörer som Salesforce eller Google G Suite. Den här metoden är idealisk för företag som vill använda de bästa programvarutillämpningarna i klassen utan att behöva installera och underhålla dem lokalt på sina egna servrar.