Hur säkra är de olika lagringstjänsterna på nätet?

Undrar du precis som många andra över säkerheten på de olika molntjänsterna som idag blivit så populära? Är det faktiskt säkert att lagra privata foton och konfidentiella dokument ute på internet? Svaret är ja. Om du väljer rätt molntjänst kan du känna dig trygg med vetskapen om att dina filer är lika säkra som om driften sköttes i egen regi. Det betyder förstås inte att du aldrig kan bli hackad, men risken är oerhört liten.

Ta reda på så mycket som möjligt

Som med allt annat är det viktigt att du läser på och jämför olika tjänster innan du väljer att börja använda en molntjänst. Säkerheten kan nämligen variera. Allt beror på hur säkerheten på de servrar som hanterar data är uppbyggd, samt hur bra molnföretaget är på att skydda sig från eventuella attacker. En del experter har under den senaste tiden lyft frågor som: Hur många anställda har egentligen tillgång till lagrade data? I vilket land lagras informationen? Använder sig molnföretaget av andra tjänster i processen? Detta är information som oftast inte är så tydlig, men som är viktig att känna till för att kunna analysera hur säker tjänsten egentligen är.

Känns det krångligt med alla dessa frågor är det säkraste alternativet att välja någon av de större välkända lagringstjänsterna som Google Drive eller Dropbox. Dessa tjänster må förvisso dra till sig mer uppmärksamhet från eventuella hackers, men de har samtidigt ett välutvecklat säkerhetstänk och använder sig av de allra senaste säkerhetsåtgärderna för att skydda din information.

Vilka är de säkraste molntjänsterna?

Det är som sagt inte helt lätt att säga vilka molntjänster som i slutändan är de säkraste. Ett större molnföretag använder sig av väl utvecklade säkerhetsåtgärder, men är samtidigt i riskzonen för att råka ut för angripare. Ett mindre molnföretag är kanske inte lika intressant för en hacker, men blir de utsatta för ett intrång har de kanske inte lika avancerad säkerhet som de större företagen har.

Läs om andra molntjänster som det skrivits om här på bloggen, vilka alla är alternativ som ofta rekommenderas för dig som söker en säker molntjänst. De större molnföretagen har testats och analyserats av många experter och du hittar lätt testresultat genom en enkel sökning i din sökmotor. Molntjänster som anses som säkra är bland annat Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, SugarSync och Tresorit.